Sunday 30 August 2015

Keropok Lekor




Keropok Lekar adalah  makanan yang sangat popular. Samada keropok lekar rebus atau keropok lekar goreng. Saya sendiri sekeluarga smemangnya tidak pernah puas menikmati keropok setiap hari. Keropok yang paling popular ialah keropok losong. Keropok losong ini menjadi pelopor keropok yang digorenng terus tanpa direbus terlebih dahulu.












Resepi Pembuatan Keropok

1kg isi ikan

1kg tepung kanji (tepung ubi)
1 bungkus mauripan
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil sebuk bikarbonat
sedikit garam dan air

Cara Pembuatannya

1. Mula-mula,isi ikan dikisar sampai halus bersama tepung kanji dan air. ( Jangan terlalu halus..kurang sedap..air jgn terlalu byk..agak2 boleh untuk dikisar je).
2. Masukkan sedikit garam,serbuk penaik dan serbuk bikarbonat serta mauripan..kisar lagi.
3.Kemudian tuang ke dalam bekas acuan..digaul sekali lagi bersama sedikit tepung ubi sehingga
tidak melekat pada tangan.Jangan terlalu byk tepun ubi supaya isi akan dapat dirasa apabila
dah menjadi keropok..
4. Kemudian ambil sedikit acuan tadi dipital menjadi panjang seperti keropok lekor yang dijual di
pasaran..
5. Didihkan air dalam periuk,kemudian masukkan keropok tadi...apabila masak,keropok tadi
akan terapung dipermukaan air..Kemudian bolehlah diangkat..
6. Bolehlah dimakan dicicah dgn sos atau sebagainya..jika anda suka menggoreng..pastikan
keropok tadi sejuk terlebih dahulu barulah dipotong..


Kredit Resepi : http://qurratulain.blogspot.com/2006/05/resepikeropok-lekor.html






Kedai Keropok Losong

Warisan Losong Enterprise
74 -E Losong Haji Su
210000 Kuala Terengganu
Tel : 019 919 6455
Blog : http://keropokwarisanlosong.blogspot.com/
Email : warisanlosong@yahoo.com


Kedai Keropok Mengabang Lekor
Keropok Lekor Sukaramai
173 Kg Mengabang Lekor
Kuala terengganu
Tel; : 019 6697381

Keropok Lekor Bukit Tok Beng BTB 2209
Kampung Bukit Tok Beng,
Seberang Takir,
21300 Kuala Terengganu
No. tel : 017-966 1209 / 012-562 0748
Waktu Operasi: 9 pagi – 6 petang


http://trulyterengganu.blogspot.com

No comments:

Post a Comment