Keropok
Lekar adalah makanan yang sangat popular. Samada keropok lekar rebus
atau keropok lekar goreng. Saya sendiri sekeluarga smemangnya tidak
pernah puas menikmati keropok setiap hari. Keropok yang paling popular
ialah keropok losong. Keropok losong ini menjadi pelopor keropok yang
digorenng terus tanpa direbus terlebih dahulu.
Resepi Pembuatan Keropok
1kg isi ikan
1kg tepung kanji (tepung ubi)
1 bungkus mauripan
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil sebuk bikarbonat
sedikit garam dan air
Cara Pembuatannya
1. Mula-mula,isi ikan dikisar sampai halus bersama tepung kanji dan air. ( Jangan terlalu halus..kurang sedap..air jgn terlalu byk..agak2 boleh untuk dikisar je).
2. Masukkan sedikit garam,serbuk penaik dan serbuk bikarbonat serta mauripan..kisar lagi.
3.Kemudian tuang ke dalam bekas acuan..digaul sekali lagi bersama sedikit tepung ubi sehingga
tidak melekat pada tangan.Jangan terlalu byk tepun ubi supaya isi akan dapat dirasa apabila
dah menjadi keropok..
4. Kemudian ambil sedikit acuan tadi dipital menjadi panjang seperti keropok lekor yang dijual di
pasaran..
5. Didihkan air dalam periuk,kemudian masukkan keropok tadi...apabila masak,keropok tadi
akan terapung dipermukaan air..Kemudian bolehlah diangkat..
6. Bolehlah dimakan dicicah dgn sos atau sebagainya..jika anda suka menggoreng..pastikan
keropok tadi sejuk terlebih dahulu barulah dipotong..
Kredit Resepi : http://qurratulain.blogspot.com/2006/05/resepikeropok-lekor.html
Kedai Keropok Losong
Warisan Losong Enterprise
74 -E Losong Haji Su
210000 Kuala Terengganu
Tel : 019 919 6455
Blog : http://keropokwarisanlosong.blogspot.com/
Email : warisanlosong@yahoo.com
Kedai Keropok Mengabang Lekor
Keropok Lekor Sukaramai
173 Kg Mengabang Lekor
Kuala terengganu
Tel; : 019 6697381
Keropok Lekor Bukit Tok Beng BTB 2209
Kampung Bukit Tok Beng,
Seberang Takir,
21300 Kuala Terengganu
Seberang Takir,
21300 Kuala Terengganu
No. tel : 017-966 1209 / 012-562 0748
Website : www.btblekor.com. my
Waktu Operasi: 9 pagi – 6 petang
http://trulyterengganu.blogspot.com
No comments:
Post a Comment